banner-ad-placeholder

Húsvéti fonott kalács

436

Húsvéti fonott kalács

Egy megbízható fonott kalács recept nélkül azért nem hagynánk ki. Akik először próbálkoznak nekik feltétlenül ajánljuk ezt a receptet.

Hozzávalók

Előkovászhoz (poolish):

  • 155 g langyos tej
  • 100 g finomliszt
  • 7 g porélesztő
  • 25 g friss élesztő

Egy kb. 900 grammos kalácshoz

  • 300 g finomliszt
  • 65 g extrafinom liszt
  • 100 g lágy vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 db M-es egész tojás
  • 2 db M-es tojás sárgája
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 4 g

Hogyan készül?

  • Az előkovász alapanyagait keverjük össze és várjuk meg, amíg kráterszerű lyukak jelennek meg a tetején.
  • A dagasztógép üstjébe tegyünk bele minden hozzávalót. Öntsük rá az előkovászt és dagasszuk ki. A tészta akkor jó, ha elválik az üst falától. Ha ez nem történik meg, akkor óvatos liszt szórásokkal segítsük elő. Ellenkező esetben a tészta túl lágy lesz és a fonatok sütés közben szétszakadnak.
  • Hagyjuk a tésztát duplájára kelni, majd szedjük 3 egyenlő súlyú darabra. Készítsünk belőle rudakat, majd nem túl szorosan fonjuk meg. Természetesen lehet több szálból is fonni.
  • Tegyük olajjal megkent sütőpapírra és kendővel letakarva hagyjuk kelni. Ha már a duplájára dagadt és kellemesen remeg, ha megrázzuk, akkor kenjük le tojással. (használhatunk tojás+tej vagy tojás+tejszín keveréket is).
  • Melegítsük elő a sütőt 215°c-ra.
  • Mielőtt betennénk kenjük le még egyszer, majd süssük szép barnára.

Jegyzet

Formában is süthetjük kinek melyik a szimpatikusabb és biztosabb.
Szerző: Stilleer Tamás
Fogás: Desszert
Keresőszó: előkovász, fonott kalács, húsvét

Elkészítetted?

Kérlek írd meg tapasztalataidat, hogy mások is kedvet kapjanak a főzéshez. Köszönöm. Kérlek kövesd személyes profiljaimat a Facebookon és az Instagrammon.

A “Chef a családban” receptjei, írásai és fotói szerzői jogi védelem alatt állnak. Azok csak a szerző engedélyével tehetőek közzé más weboldalakon, emellett kötelező a forrás megjelölése is.

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close