banner-ad-placeholder

Konyhai edények

133

Ha kinyitod a szekrényt biztosan sok edényt találsz, de melyek azok amelyekre biztosan szükséged lesz? Véleményem szerint kevés, de jó minőségű edénnyel gond nélkül vihetünk egy konyhát. Végül a válasz is megérkezik arra a kérdése, hogy a drága edény tényleg a jobb?

Az ideális konyhai edények :
1 db 5 literes fazék
2 db 1,5 literes edény (1 zöldség gőzölő edény)
2 db 5-8 deciliteres edény
1 db 32 cm-es serpenyő
1 db 20 cm-es teflon serpenyő
1 db teflon palacsinta sütő és egy olyan edény, amiben csak olajban sült ételek készülnek.
Tepsi, sütőlemez, sütőforma
A tepsiben – mélységétől függően – rétegelt ételeket, sült húsokat, és húsféleségeket, valamint köreteket készíthetsz.
Sütőlemezen pizzát és szaggatott süteményféléket süthetsz.
A sütőformák kifejezetten torták, kuglófok, piskóták, gyümölcskenyerek, hidegen bevonathoz és zselatinok elkészítéséhez használhatod.
A konyha alapszabályai főzés, sütés közben
Ételkészítéskor ne pocsékold az energiát, ezért a gáz lángja mindig maradjon az edény alatt! Ha villanytűzhelyed van, akkor a megfelelő felületet válaszd!
A legnehezebb helyzetben a gázos tűzhelyen főzők vannak. A gáz fűtő értéke sajnos már régen nem olyan. A másik, hogy itt a legnagyobb a hőveszteség. A villany tűzhely már jó lenne, de a folyadék felmelegedése átlagosnak nevezhető. A legjobb és leggyorsabb az indukciós. Bárki bármit mond egy vízforralás percek kérdése. A jövő ez és javaslom mindenkinek, hogy idővel cserélje le erre meglévő készülékeit.
Nem minden edény alkalmas indukciós tűzhelyre. Ha nincs rajta jelzés, akkor tegyük rá a főzőlapra és ha nem “húzza be”, akkor nem indukciós edényünk van. Az újak esetében az edény alján vagy a dobozon található INDUCTION vagy dupla karika jelzi, hogy indukcióshoz való. Újabban szinte minden edény alkalmas ilyen készülékekhez.
Ha egy edény már a tűzön van, meleg sőt forró lehet a füle vagy a rá tett fedő fogója is. Védd a kezed, ezért használj kesztyűt, de ne konyharuhát, mert az könnyen meggyulladhat a gáz fölött! Gyorsan mozogj a tűz fölött, nehogy az edény fogása közben tüzet fogjon a textil!
SOHA ne hagyd őrizetlenül az ételt forralás közben! A krémlevesek könnyen kifuthatnak, a mártások pedig leéghetnek.

Ha végeztél a főzéssel, mindig zárd el a gázt!
Edény vásárláskor az egyik legfontosabb tippem, hogy nézd meg mennyire nehéz a fedő. Ebből sok mindenre választ kaphatsz. Az egyik legfontosabb, hogy milyen minőséget vásárolsz meg. Ezt főleg a márkátlan edények esetében mondom. Ha a fedőben van anyag, akkor feltételezhető, hogy a testben is. A fedő súlya és szigetelése pedig azért fontos, hogy főzés közben ne fröcsögjön ki minden az edényből. A jó szigetelés pedig energiát és pénzt is megtakarít neked, mert jól záró edényben gyorsabban készülhet el az étel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close