nagy grillkönyv stiller tamás könyv

Marha és sertés hús részei, és felhasználásuk

662
HASZNOS

A hazai húsfogyasztás – a hentesek véleménye szerint – csak a közkedvelt húsrészek zömét teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a sertés karaj, a csirkemell, és a marha lábszár után kevesen hasznosítják a vágóállatok egyéb nemes húsait. E tartalom arra szolgál, hogy tudjuk mit hol találunk, és ötleteket adjak, miből mit főzzenek családjuknak.Kellemes időtöltést!

A marha hús részei, és felhasználásuk

  • 1., Nyak. Rendkívül finoman átszőtt, ennél fogva ideális pörköltnek, darálva ragukba, hamburgernek, de még tokánynak is kiváló.
  • 2., Szegy eleje. Füstölve, párolva, lassan főzve levesnek.
  • 3-5., A marha első combja, a stefánia vagy egyszerűbben a lapocka. Pörköltnek, gulyásba, töltve, és tokánynak.
  • 4., A marha tarjája. Hasonlóan használjuk fel, mint a nyakat. Nyugodtan egy bográcsba is kerülhetnek.
  • 6-10. Szegy hátulja. Leginkább főzve, vagy füstölve. Sütni inkább a borjú szegy alkalmas töltve.
  • 7., Magas hátszín vagy rostélyos. Szeletelve frissen sütve, grillezve, egyben sütve, göngyölve vagy töltve.
  • 8., Itt helyezkedik az oldalas és a bélszín. Oldalas lassan sütve grillen, a bélszín érmékre szeletelve frissen sütve, vaslapon vagy grillen.
  • 9., Lapos hátszín. Frissen sütve, töltve, egyben sütve, párolva.
  • 11-12-13-15. A marha combja. Részei: felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye, feketepecsenye, hegyes fartő, csípő fartő, hamis fartő, farok. Egyben párolva; farok levesnek, gulyásnak, pörköltnek; felsál töltve, tokánynak.
  • 14., Lábszár. Gulyásnak, pörköltnek nyakkal keverve.

Sertés hús részei, és felhasználásuk

  • 1., Fej. Darabolva abárba, levesnek, vegyes pörköltbe.
  • 2., Tarja, a sertés felhasított nyaka. Egyben sütve lassan; szeletelve vékonyan flekkennek, vastagon grillezve.
  • 3., Lapocka. A sertés első combja. Egyben sütve, darálva vagdaltnak, kötözve sonkának.
  • 4., Csülök. Füstölve bablevesbe, sütve Péknének, főzve pörköltnek.
  • 5., Hosszú (fej felőli rész) és rövid karaj (farok felőli rész). Egészben és végtelen verzióban, szeletben, rántva, párolva, töltve.
  • 6., Oldalas. Lassan sütve grillen, zsírban sütőben. Füstölve levesben főzve.
  • 7., Dagadó. A sertés hasfala. Töltve népszerű, de jól kisütve, vékonyan szeletelve hideg sültnek is ízletes. Káposztába göngyölve lassan főzve.
  • 8., Rövid karajban a szűzpecsenye helye. Egészben sütve, töltve, lecsóban párolva.
  • 9., Comb. Részei: felsál, dió, frikandó, rózsa. Egyben sütve, szeletelve, párolva; felsál, diója frissen sütve.
  • 10., Köröm. Pörköltnek, füstölve.
Jó étvágyat!
Close
Chef a családban© Copyright 2009. Minden jog fenntartva .
Close